Sova Daily 8: “Budi poput vode"

Veći dio frustracija u životu nastaje kada se zainatimo na nešto. Moramo nešto napraviti i idemo protiv struje. Vidimo da nećemo pobijediti i preplave nas negativne emocije.

Ako nadiđemo instinkte i refleksne radnje onda imamo priliku napraviti nešto novo i bolje. Imamo priliku stati na loptu, biti objektivni i izvući najbolje iz svake situacije. Bez obzira na situaciju uvijek imamo opcije i moramo razmisliti što napraviti. Umjetnost postavljanja pitanja tu pomaže.

Koncept vode nije nov i on podrazumijeva da se prilagođavamo situaciji bez emocionalne povezanosti sa samom situacijom. Ako imamo snagu, napadamo. Ako smo u lošijoj poziciji, izbjegavamo. Regrupiramo se i tražimo bolju poziciju. Većina ljudi gleda na život te posao kao na sprint, no te stvari su često sličnije maratonu nego brzoj utrci. Bruce Lee je govorio o tome kako kao voda spremni smo za sve, prilagođavamo se, istovremeno smo blagi kada treba i snažni po potrebi.

Taj koncept je stariji od njega i Sun Tzu je također slične postulate postavio u knjizi Art of War. Pozicije, reakcije na protivnikove poteze itd.

Da zaključimo se logikom šaha: uvijek bi trebali stremiti da napravite najbolji potez u svakoj situaciji, ne najočitiji!

Copyright 2019 MUDRA SOVA © All Rights Reserved