Sova Daily 15: "Kako prezentirati neku ideju bez treme?"

Sama tema pita da odgovorimo prvo na pitanje: "Što je trema?"
To je ona senzacija koju mnogi imaju pred javnim nastupima u smislu pretjeranog znojenja, crvenila, drhtavog glasa i ostalih simptoma. Želja da ne pogriješimo pred publikom nadjačava sve ostale impulse u tijelu te imamo zapravo tremu koja nas koči u nastupu - gotovo paralizira!

No kako tremu pretvoriti u svog saveznika?

Trema može biti i pozitivna! Nema vjenčanja koje nisam fotografirao da nisam imao malu pozitivnu tremu. Odgovornost prema klijentima i želja da budem odličan te da isporučim maksimalno kvalitetne fotografije na njihov veliki dan je realna! Mladenci čekaju cijeli život na taj sudbonosni dan i volim svojom energijom doprinijeti što više mogu!

S druge strane radim nešto što volim i što mi odgovara, nešto što mi "leži" i ne sumnjam u svoje sposobnosti. Svjestan da sam čovjek i da su moguće manje pogreške putem također mi daju veći prostor za disanje. Ne moram biti savršen i bez greške. "Samo" moram dati svoj maksimum!

Uz takav misaoni sklop predodređeni ste za uspjeh!

Kao mini priču unutar bloga moram spomenuti dva navrata kada sam bio na TVu u emisiji "Dobro jutro Hrvatska". Iako sam imao predavanja, pričao na radiju i sl., nisam nikada bio na televiziji, pogotovo ne na live prijenosu. Nisam imao šalabahter, imao sam pozitivnu tremu i veliku želju prenijeti neku poruku.
Pričao sam o stvarima koje su mi jasne i svakodnevne. Znao sam da bi umjetnim izlaganjem zapravo lagao sebe i publiku stoga pisanje nekakvih tekstova i natuknica prije nema nikakvog smisla. Ako ću odgovarati na pitanja o stvarima koje su moj "element" - čemu onda nervoza?

Iskustvo je bilo jako zanimljivo i uspješno.

U konačnici se samo sjetite da vas nikada nitko ne može toliko sabotirati kao vi sami! A ako ste pri zdravom razumu - zašto bi to napravili? Želim vam puno pozitivne treme, a ne one blokirajuće! Sretno!

Copyright 2019 MUDRA SOVA © All Rights Reserved